(+30) 210 6812296
e.a@etairikiaxia.gr

Η μετάβαση από το στάδιο της εξαρτημένης εργασίας στην δημιουργία μιας επιχείρησης απαιτεί κάποια βασικά βήματα. Η σειρά των βημάτων έχει χρονική ακολουθία, δηλαδή για  να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα έχουμε λάβει πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα προηγούμενα βήματα ώστε να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας έως ότου ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό μας εγχείρημα.

 

1o Βήμα, Έρευνα Αγοράς
Κάνουμε καλή έρευνα αγοράς, ώστε να δούμε αν η ιδέα μας υπάρχει ή όχι, να διαπιστώσουμε αν είναι ήδη ξεπερασμένη ή πολύ μπροστά από την εποχή της. Σχετικά με την έρευνα αγοράς δεν χρειάζεται να ξοδευτούν χρήματα κατά το αρχικό στάδιο, την έρευνα την κάνουμε μόνοι μας από το διαδίκτυο (internet), σε φίλους μας, με ερωτηματολόγια που θα μοιράσουμε σε άτομα και φορείς. 

2ο Βήμα, Πίστη στο στόχο
Αν διαπιστώσουμε ότι η ιδέα μας πράγματι αξίζει να υλοποιηθεί, το επόμενο βήμα είναι να την υπηρετήσουμε πιστά. Αν δεν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, όσα χρήματα και να έχεις, η ιδέα σου δεν θα αξίζει τίποτα και ούτε θα πείσεις τους άλλους ότι η ιδέα σου αξίζει για να σε ακολουθούσουν ή να σε εμπιστευτούν. 

3ο Βήμα, Συνεργαστείτε με ένα φίλο
Συνεργαστείτε με ένα φίλο σας που έχει την ίδια γνώση και όραμα με εσάς ή σας συμπληρώνει βοηθώντας σας να ολοκληρώσετε την επιχειρηματική σας ιδέα, στην ανάγκη, κάντε τον συνεργάτη ή συνεταίρο. 

4ο Βήμα, Ποτέ μην πάρετε δάνειο αν δεν έχετε έσοδα
Στο στάδιο εκκίνησης της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας ο δανεισμός είναι απαγορευτικός. Δεν υπάρχει το «μια βοήθεια για να ξεκινήσω». Να εργαστείτε σκληρά, όπως έκαναν τόσοι και τόσοι επιχειρηματίες στο παρελθόν που σήμερα είναι πολυεκατομμυριούχοι, χρησιμοποιώντας αρχικά το σπίτι σας ή το σπίτι των γονιών σας ως χώρο δραστηριοποίησης σας. Επίσης ένα μέρος των κερδών πρέπει πάντα να επανεπενδύεται και να αποφασίσετε να πάρετε δάνειο μόνο όταν η επιχείρηση σας γίνει κερδοφόρος. 

5ο Βήμα, Κατοχυρώστε την ιδέα σας
Αν κάνετε μια εφεύρεση, μια καινοτομία και δεν την προστατέψετε με πατέντα, τότε αμέσως μπορεί κάποιος άλλος να την κατοχυρώσει και να την πουλάει ακόμα και σ’ εσάς. Ακολουθείσθε τη ρήση που λέει «αν δεν πατεντάρεις την ιδέα σου, έχεις ανταγωνιστές αν το κάνεις, έχεις συνεργάτες». Έτσι θα γίνετε ανταγωνιστικός αποκτώντας εσείς το πλεονέκτημα κατοχυρώνοντας τις ιδέες σας και όχι να μένετε απλά στις θεωρίες. 

6ο Βήμα, Επιδιώξτε το κέρδος
Δεν έχει νόημα να χρηματοδοτώ μια ιδέα χωρίς να μου αποδίδει. Αν η ιδέα σας δεν έχει απόδοση θα πρέπει να πείτε «απέτυχα» και να ξεκινήσω κάτι άλλο, χωρίς όμως στο μεταξύ να την έχω χρηματοδοτήσει με όλες μου τις οικονομίες ή πουλώντας περιουσιακά μου στοιχεία. 

7ο Βήμα, Δικτυωθείτε
Τα πάντα βρίσκονται στο διαδίκτυο (internet), δεν νοείται σήμερα νέος επιχειρηματίας, που να μην ξέρει να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο θα σας βοηθήσει κατά την έρευνα αγοράς, την εύρεση συνεργατών και την αναζήτηση πληροφοριών. 

8ο Βήμα, Διασυνδεθείτε
Δεν χρειάζονται τόσο τα χρήματα, όσο τα δίκτυα, μέσω του διαδικτύου (internet) μικροί επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο μπορούν να βρουν ένα συνεργάτη όπως εσείς στην άλλη άκρη του πλανήτη. 

9ο Βήμα, Συζητήστε και συνεργαστείτε
Αν ο διπλανός σας έχει καλύτερη ιδέα από τη δική σας, προσπαθήστε να συνεργαστείτε μαζί του ώστε να έχετε και οι δύο όφελος. Επίσης, συζητήστε με άλλους επιχειρηματίες, μάθετε από τις επιτυχίες αλλά και από τα λάθη τους, γιατί ακόμη και τα λάθη αποτελούν γνώση. 

10ο Βήμα, Δείξτε εξωστρέφεια
Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εσωστρέφεια. Προσπαθούμε να πουλήσουμε ο ένας στον άλλο κάνοντας μονό ανακύκλωση του χρήματος, ενώ για την δημιουργία πλούτου θα έπρεπε όλοι μαζί να πουλάμε στο εξωτερικό. 

11ο Βήμα, Στραφείτε στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα
Θα πρέπει να σκέφτεστε την Ευρώπη από την πρώτη στιγμή της επιχειρηματικής σας δραστηριοποίησης γιατί η αγορά της αποτελείται από 500 εκ. κατοίκους και το ΑΕΠ της Ευρώπης είναι μεγαλύτερο από εκείνο των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να μην έχει ιδέα για τη χρησιμότητα αυτού που κάνετε, όμως μπορεί να υπάρχουν πολλοί δυνητικοί πελάτες στην Ευρώπη και να ανυπομονούν για μια λύση σαν τη δική σας. 

12ο Βήμα, Απευθυνθείτε σε πελάτες επιχειρήσεις
Πολλοί ξεχνούν ότι επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει μόνο πουλάω κάτι στο κοινό, αλλά -κυρίως- πουλάω κάτι σε επιχειρήσεις, το λεγόμενο business to business.

13ο Βήμα, Μη φοβάστε την αποτυχία
Η αποτυχία είναι και αυτή μέσα στο παιχνίδι, έχοντας αυτή την εμπειρία ξαναπροσπαθείστε χωρίς να κάνετε τα ίδια λάθη. 

14ο Βήμα, Επενδύστε στον εαυτό σας
Μάθετε τέλεια το αντικείμενο σας και διευρύνετε τους ορίζοντες σας, παρακολουθώντας σεμινάρια, μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, διαβάζοντας βιβλία, επικοινωνώντας με τις αγορές και κάνοντας ταξίδια. 

15ο Βήμα, Επιλογή Νομικής μορφής της επιχείρησης
Στο τελευταίο βήμα έχουμε αφήσει την επιλογή της νομικής μορφής με την οποία θα επενδύσετε την επιχειρηματική σας ιδέα.

Σχετικά με την διαδικασία ίδρυσης, το φορολογικό και νομικό καθεστώς που αντιστοιχεί σε κάθε νομική μορφή συνδεθείτε με τον ακόλουθο σύνδεσμο.

 

 
Λ. Κηφισίας 32 | ATRINA TOWER, 151 25  Μαρούσι • Αθήνα
Τ: 210 6812296 • email: e.a@etairikiaxia.gr