(+30) 210 6812296
e.a@etairikiaxia.gr

Παρακάτω διαβάστε απαντήσεις για τις βασικές αλλαγές και υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους φορολογουμένους από την υποβολή του νέου Ε 9.

Γενικά

Δυο είναι οι κύριες κατηγορίες φορολογουμένων που θα τους απασχολήσει το έντυπο Ε9. Η πρώτη κύρια κατηγορία είναι όσοι είχαν κάποια μεταβολή στα ακίνητα τους, μέσα στο 2012 (αγορά, πώληση). Η δεύτερη κατηγορία είναι όσοι έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου, ανεξάρτητα αν για τα ακίνητα αυτά έγιναν κάποια μεταβολή ή όχι.

Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθεί το Ε9;

Το έντυπο Ε9 πρέπει να υποβληθεί μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου για την συμπλήρωση και υποβολή των στοιχείων οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) και έως τις 14 Οκτωβρίου για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των στοιχείων για τα αγροτεμάχια. (Αυτές είναι οι μέχρι τώρα ημερομηνίες μετά την πρόσφατη παράταση)

Με ποιον τρόπο θα υποβληθεί το Ε9;

Η υποβολή του έντυπου δήλωσης στοιχείων των ακίνητων του έτους 2013, γένεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω ιντερνέτ (taxis net).

Τι χρειάζεται για την υποβολή;

Για να υποβληθεί το έντυπο Ε9 μέσω διαδικτύου πρέπει ο φορολογούμενος να έχει τους παλαιούς κωδικούς για το taxis net είτε να έχει κλειδάριθμο και να έχει ενεργοποιηθεί.

Πως θα υποβληθεί το Ε9 ;

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων γίνεται ΑΤΟΜΙΚΑ,  κάθε ένας φορολογούμενος υποβάλει όταν έχει υποχρέωση, μόνος του το έντυπο Ε9 και όχι σε οικογενειακή βάση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Παράδειγμα

Μέσα στο 2012 σε ένα ζευγάρι, ο σύζυγος πούλησε ένα διαμέρισμα και η σύζυγος πούλησε ένα οικόπεδο. Είναι υποχρεωμένοι και οι δυο να υποβάλλουν έντυπο Ε9. Ο κάθε σύζυγος υποβάλει μόνος του Ε9 ξεχωριστά. Δηλαδή θα υποβληθούν ηλεκτρονικά δυο ξεχωριστά έντυπα δηλώσεων ακινήτων.

Τι γίνεται με όσους έχουν ακίνητα  εκτός σχεδίου;

Τα φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος πίνακας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων), υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων αυτών και να τροποποιήσουν, συμπληρώσουν ή και διαγράψουν αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά.

Τι γίνεται με όσους παντρεύτηκαν ή πήραν διαζύγιο;

Όσοι παντρεύτηκαν ή πήραν διαζύγιο δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι σχετικά με το Ε9. Πρέπει όμως να δηλώσουν τη μεταβολή της σχέσης τους στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ που ανήκουν.

Τι ισχύει για τους αποβιώσαντες;

Όσοι έχουν αποβιώσει μέχρι 31-12-2012 και δεν είχαν μεταβολή στα ακίνητα τους μέσα στο 2012, δεν χρειάζεται να υποβληθεί το έντυπο Ε9, εφόσον έχει δηλωθεί το συμβάν στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Αν δεν δηλώθηκε το συμβάν στο μητρώο τότε υποβάλλεται χειρόγραφα το Ε9 στην εφορία και υπογράφεται από τους κληρονόμους.

Επίσης η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην Δ.Ο.Υ. και στην περίπτωση που αυτός που έχει υποχρέωση να υποβάλλει το έντυπο Ε9 έτους 2013 έχει αποβιώσει και είχε μεταβολή στα ακίνητα του μέσα στο 2012.

Αν δεν δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι 31-12-2012 τα ακίνητα θα περιληφθούν στο έντυπο Ε9 που θα υποβάλλουν οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσό που κληρονομεί ο καθένας. Αν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι 31-12-2012 θα δηλωθούν από τους κληρονόμους που ορίζονται στην διαθήκη.

Πότε μπορώ να κάνω την διόρθωση στο ΦΑΠ αν υπάρχουν λάθη;

Σε περίπτωση διαφωνίας του φορολογούμενου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., υπάρχει η δυνατότητα αυτά να διορθωθούν, με υποβολή στην εφορία εντύπου Ε9 για το έτος που διαφωνεί. Ο φορολογούμενος μπορεί να προσθέσει, να αφαιρέσει ή να διαγράψει ακίνητο. Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που γίνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι έγιναν από λάθος της υπηρεσίας και δεν επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι φέτος για το Ε9;

Υποχρεώνονται να ελέγξει ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων και να τροποποιήσει, συμπληρώσει ή και να διαγράψει αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά. Στο τέλος θα κάνει οριστικοποιήσει της ορθής απεικόνισης.

Επιπλέον πρέπει να γράψει και τους αριθμούς παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Τι πρέπει να κάνουν τα νομικά πρόσωπα;

Όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν ακίνητα ή δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεώνονται να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 για όλα τους τα ακίνητα ανεξάρτητα αν είχαν ή δεν είχαν μεταβολές σε αυτά μέσα στο 2012.

Τα παιδιά γράφονται μέσα στο Ε9 ή όχι;

Όχι, όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε9 αυτή είναι ατομική για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο ενήλικο ή ανήλικο.

Αν τα παιδιά έχουν μεταβολές στα ακίνητα ;

Τα παιδιά που έχουν μεταβολές στα ακίνητα και είναι προστατευόμενα μέλη στη φορολογία εισοδήματος, θα υποβάλουν ξεχωριστό, ατομικό έντυπο Ε9 και όχι κοινό με τους γονείς τους.

Αν η σύζυγος δεν έχει κωδικούς;

Όταν η σύζυγος δεν είναι ενεργή χρήστης, δεν έχει κωδικούς δικούς της, διαρκεί ο γάμος, για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9 μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί του άντρα της. Απαραίτητο είναι όμως να υπάρχει έγγαμη σχέση δηλωμένη στο ηλεκτρονικό υποσύστημα του υπουργείου Taxis net - μητρώο.

Ποιος υποβάλει για τα παιδιά;

Τα ανήλικα παιδιά που είναι προστατευόμενα μέλη από τους γονείς τους και έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το έντυπο π.χ. κληρονομιά, η υποβολή γίνεται από τον γονέα στο όνομα του ανήλικου παιδιού με τη χρήση των κωδικών του υπόχρεου γονέα. Απαραίτητο όμως είναι από τα μηχανογραφικά αρχεία του υπουργείου να προκύπτει ποιος είναι ο υπόχρεος γονέας.

Ποιος υποβάλει για τα ενήλικα παιδιά;

Τα ενήλικα προστατευόμενα παιδιά (π.χ. φοιτητές, σπουδαστές ) σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 η υποβολή είναι ατομική και όχι οικογενειακή.

Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο για την επιβολή Φ.Α.Π.;

Το αφορολόγητο πόσο για το φόρο ακίνητης περιουσίας είναι 400.000 ευρώ για το 2010 και 200.000 ευρώ για το 2011, 2012 και 2013.

 
Λ. Κηφισίας 32 | ATRINA TOWER, 151 25  Μαρούσι • Αθήνα
Τ: 210 6812296 • email: e.a@etairikiaxia.gr