(+30) 210 6812296
e.a@etairikiaxia.gr

Η υποβολή των φορολογικών υποχρεώσεων για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων στο οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) είναι πλέον υποχρεωτική (ΠΟΛ.1079/26.03.2012) μέσω διαδικτύου είτε, από τους ίδιους με τη χρήση των παλαιών κωδικών (έως 31/12/2012) ή με τη χρήση κλειδάριθμου και νέους κωδικούς είτε, επιλέγοντας με εξουσιοδότηση κάποιον πιστοποιημένο Λογιστή.

Φορολογικές υποχρεώσεις που υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά είναι:

Τα Ε1,Ε2,Ε3 για όλους τους επιτηδευματίες, δηλαδή όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε νομικά πρόσωπα, καθώς και όλα τα φυσικά πρόσωπα (εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ) που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα μονό από την σύνταξη τους. Η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή είναι έως 15/06/2012.

Το Ε9 για όλους τους φορολογούμενους έως 31/07/2012.

Η Περιοδική ΦΠΑ για όλους τους Επιτηδευματίες από 01/01/2012.

Οι δηλώσεις Παρακρατούμενων Φόρων για όλους τους Επιτηδευματίες από το 2011.

Οι Φορολογικές Δηλώσεις για όλα τα νομικά πρόσωπα, εκτός Α.Ε και Ε.Π.Ε έως 30/04/2012

Διαδικασία εξουσιοδότησης για ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών υποχρεώσεων:

Για την υποβολή των φορολογικών υποχρεώσεων μέσω διαδικτύου μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον πιστοποιημένο Λογιστή μέσω της παρακάτω διαδικασίας:

Μπείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr. Επιλέξτε «Υπηρεσίες προς Πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και μετά «Εξουσιοδοτήσεις», στη συνέχεια ακολουθείστε την καθοδήγηση από το σύστημα. Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εξουσιοδοτήσουν πιστοποιημένο Λογιστή Επιτηδευματία, ενώ στα μη φυσικά πρόσωπα ο νόμιμος εκπρόσωπος μπορεί να εξουσιοδοτήσει πιστοποιημένο Λογιστή υπάλληλο του νομικού προσώπου ή Λογιστή Επιτηδευματία για όλες τις συναλλαγές τους.

Δεν είναι όμως υποχρεωτικό το πρόσωπο που εξουσιοδοτεί τον πιστοποιημένο Λογιστή να γνωστοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης ή τον κλειδάριθμο στο Λογιστή, διότι μετά την εξουσιοδότηση μπορεί πλέον ο Λογιστής να υποβάλει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου με τους δικούς του κωδικούς.

Μετά την εξουσιοδότηση θα πρέπει ο Λογιστής να αποδεχτεί την εξουσιοδότηση ώστε να ενεργεί για λογαριασμό του φορολογούμενου και μονό για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τον έχει εξουσιοδοτήσει. Για οποιοιδήποτε λόγο ο φορολογούμενος που εξουσιοδότησε το Λογιστή μπορεί να ανακαλέσει την εξουσιοδότηση ηλεκτρονικά με τον ίδιο τρόπο που τον εξουσιοδότησε και η ανάκληση της εξουσιοδότησης αποστέλλετε ηλεκτρονικά στο Λογιστή για ενημέρωση.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσετε τα στοιχειά του Λογιστή αν είναι πιστοποιημένος στην σελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr). «Υπηρεσίες προς Πολίτες / Αναζήτηση Στοιχείων Λογιστή» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις – Επιτηδευματίες / Αναζήτηση Στοιχείων Λογιστή».

Ακόμη στην ίδια σελίδα μπορείτε να ελέγξετε την εγκυρότητα του εκκαθαριστικού σημειώματος για το φόρο εισοδήματος, να ελέγξετε και να εκδώσετε φορολογική ενημερότητα καθώς και να δείτε φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Μπορείτε επίσης υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την φορολογική σας δήλωση να υπαχθείτε και σε αυτοέλεγχο εφόσον το επιθυμείτε αρκεί στους κωδικούς 985-986 στον πίνακα 10 στο Ε1 να συμπληρωθεί η ένδειξη 1 από τον φορολογούμενο. Μην ξεχνάτε όμως ότι για την υπαγωγή σε αυτοέλεγχο σύμφωνα με την ΠΟΛ 1008/2011 είναι υποχρεωτική η υπογραφή από Λογιστή ανεξαρτήτως ύψους εσόδων.

Για εσάς που δεν είστε εγγεγραμμένοι στo Taxisnet από 08/06/2011 ισχύει η  υποβολή φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά χωρίς την υποχρέωση της έκδοσης κλειδάριθμου από τον φορολογούμενο αρκεί να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία:

  • Να επιλέξει ο φορολογούμενος ένα πιστοποιημένο Λογιστή για ηλεκτρονικές υπηρεσίες
  • Να γνωστοποιήσει στον πιστοποιημένο Λογιστή: α) τον Α.Φ.Μ. του, β) τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του, όπως αυτός εμφανίζεται στο μητρώο TAXIS και γ) τον αριθμό ειδοποίησης τού περσινού του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος (του οικονομικού έτους 2011). Η είσοδος στην εφαρμογή υποβολής επιτρέπεται μόνο όταν όλα τα στοιχεία εισόδου είναι αθροιστικά ορθά. Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο Λογιστή που την έχει αρχικά διαχειριστεί.

 
Λ. Κηφισίας 32 | ATRINA TOWER, 151 25  Μαρούσι • Αθήνα
Τ: 210 6812296 • email: e.a@etairikiaxia.gr